Tutorijal o Dick noževima

U ovom snimku predstavio se glavni kuvar u Dik tutorijalima 

“Zdravo moje ime je Sebastijan Frank, imam 32 godine godine i poreklom sam iz lepe Austrije. Poslednje četiri i po godine živem u Berlinu jer je moja žena odavde i zajedno vodimo restoran Horvat kojem sam se pridružio kao šef kuhinje 2010. i od tada smo preuzeli restoran. Nudimo vrhunsku austrijsku kuhinju sa modernim obrtom i spremamo dobru i kvalitetnu hranu. Do saradnje sa Dikom je došlo nakon takmičenja Des Yaris za kuvara godine, titulu koju sam uspeo da steknem. Dik je dao mladim ljudima publiku i ja sam odlučio da bi bilo lepo dati nešto zauzvrat i bilo mi je drago što imam mogućnost da se uključim u ovaj projekat i naravno da želim da vam pokazem šta se dešava kada kombinujete kvalitetnu hranu i kvalitetne noževe. Nadam se da ćete uživati gledajući me. Svako dobro!”

Kako prepoznati kvalitet

U ovom snimku kuvar nam objašnjava kako da izaberemo nož i pokazuje nam osnovne tipove noževa. Zapamtite, držite oči otvorene kada kupujete nož. Kada kupujem nož ima par stvari na koje uvek obraćam pažnju: Nož bi trebalo da prijanja ruci. Takođe, treba biti dobro izbalansiran. Ako ste početnik onda vam treba od 3 do 5 tipova noža:

1. Stabilan kuvarski nož za sečenje

2. Fleksibilni nož za odvajanje od kostiju koji možete koristiti na mesu i ribi

3. Oštri nož sa nazubljenom ivicom koji je dobar za sečenje hleba

4. Nož za ljuštenje koji se koristi za pripremu povrća.

To su tipovi noževa koje vam preporučujem za početak.

Proces produkcije u fabrici

Pre oko 250 godina malu radionicu je osnovao Johann Friedrich Dick. Prvobitno su se proizvodile samo turpije, a kasnije svi noževi i pribor za kuvarie i mesare. Danas Friedrich Dick proizvodi noževe i alate za restorane, mesnu industriju i mesare. Dizajn i razvoj svih proizvoda je kompjuterizovan kroz proizvodnju najkasnije tehnologije. Ne-kovane dužine su istisnute na obe strane, bez visoko legiranih ravni čelika. Sledeća toplotna obrada menja strukturu i učvršćuje material, koji ga čini otpornim na habanje. U zavisnosti od upotrebe noža primenjuju se posebni proizvodni procesi. Zatim, sledeći proizvodni korak je kada industrijski roboti uzimaju sečiva sa kružne trake i donose ih do različitih radnih stanica. Tamo ravnie strane noža dobijaju svoj simetrični oblik i sečivo, a zatim i prvu oštricu. Zatim ih robotska ruka vraća u kružnu traku. Različito opremljene polirajuće rolne stvaraju potpuno glatke i sjajne površine. Ovi plastični peleti se ukapljuju brizganjem i besprekorno su pričvršćeni za sečiva. Tako noževi dobijaju ergonomsku i higijensku ručku. Zatim svaki završen proizvod dobija Stephen Leaf realistični logo. Nakon togla sledi završno brušenje praćeno prvim testiranjem. Precizna kontrola kvaliteta je izvršena zbog proizvodnog procesa i nož je prošao kroz strogi završni pregled. Pomoću prodornog dijamantima moguće je razaznati tvrdoću finalnog proizvoda. Brušenje kao i ugao sečenja se laserski testiraju. Mikroskopom se i najmanje nesavršenosti mogu otkriti na površini sečiva. Dajde da pogledamo proizvodnju čelika za oštrenje. Korak po korak oni dobijaju svoje rezove po dužini. Određen način obrade zavisi od zahteva korisnika, kao i navike samog regiona. Površina otporna na habanje i izdržljivo jezgro rezultat su indukcionog očvršćavanja. Proces je neophodan za otpornost čelika. Uklanjanje oštrih ivica sa čelika se i dalje ručno radi. Konačno, sečivo i ručka su povezani. Standardni modeli napravljeni mašinama, ekskluzivna izdanja sa drškom od ebanovine i umetci od nikla i srebra dodati su za komad ručno. Tvrdoća i hrapavost površine čelika za oštrenje proverava se i dokumentuje u laboratoriji. Čak se i noževi od najvećeg kvaliteta tupe zbog konstantnog korišćenja. Naše Friedrich Dick mašine za oštrenje obnavljaju prvobitni oblik i oštrina lako, brzo i sigurno. Bili kuvar gurmanskog restorana, mesar u prodavnici ili specijalista za meso u prerađivačkoj kompaniji, Friedrich Dick proizvodi imaju ime visokog kvaliteta. To je rezultat naše pouzdanosti, kvaliteta svih naših proizvoda i stručnog osoblja.

Razne tehnike

Stisak kandže je jedna od najosnovnijih tehnika sečenja u kuvanju. Ona sprečava da se povredim i osigurava mi čist rez. Pokazaću vam kako da uradite stisak kandže na luku, koristeći Yuzu Beurre nož. Levom rukom držim luk, ali tako da su mi prsti ispred palca i da ga držim noktima, a ne vrhovima prstiju. Tako palac ostaje zaštićen iza prstiju. Lako je zaboraviti na stisak kandže kada ste pod stresom, te vrhovi prstiju ostaju nezaštićeni i tako se događaju nesreće.
Usitnjavanje se koristi za seckanje robusnog bilja, kao što su ruzmarin i majčina dušica. Bosiljak i vlašac je bolje rezati na jednake male delove. Kada usitnjavam mogu da koristim veliki kuvarski nož ili mogu da koristim kineski kuvarski nož. Usitnjavanje započinjem prednjim delom noža. Napred držim nož prstima i pravim male rezove ljuljajućim pokretima. I evo rezultata.
Tehniku poluge koristim da prepolovim posebno tvrde i robusne namirnice kao kao što su ova bundeva ili dinja. Koristim kuvarski nož. Vrh stavim na gornju polovinu povrća i pod punom snagom, potpomognut levom rukom, spustam nož i na taj načim prepolovim ovu bundevu.
Kotrljanje je tehnika gde prednji kraj noža uvek ostaje u kontaktu sa daskom za rezanje. Potrebno je da koristite celo sečivo da biste bili sigurni da šta god da sečete ne bude zgnječeno, na primer pri sečenju vlasca ili drugog bilja. Počinjem tako što držim vlašac nadole tehnikom kandže, zatim pokrećem nož kroz vlašac glatko, valjajući sečivo u pravcu napred. Rezultat je ovo divno prstenje od vlašaca. Tehnika je takođe pogodna za sečenje šargarepe ili celera.
Koristim tehniku tunela da zadržim šta sečem, lepo i sigurno, da mogu da napravim lep i čist rez bez klizanja onoga što sečem. Možete koristiti bilo koji nož za ovako sečenje, ja preporučujem dugi i uski nož, na primer nož za rezbarenje. Danas sečem krompir koji sam fiksirao na mesto stvaranjem tunela kažiprstom, srednjim prstom i palcem. Ubacujem nož za rezbarenje kroz tunel i napravim lep čist rez bez da mi je krompir iskliznuo.
Tehnika čekića je tehnika koju koristitim za kompaktnije namirnice kao što su crveni kupus. Preporučujem da koristite kineski kuvarski nož, ali možete koristiti i dugi kuvarski nož. Pri upotrebi tehnike čekića važno je napraviti snažne, ravne i glatke rezove. Za početak sam isekao crveni kupus na četvrtine i uklonio sam jezgro. Zatim štitim prste savijanjem ruke u tehniku kandže i gurnem nož snažno nadole paralelno sa zglobovima prstiju.
Najbitnija stvar za kuvara je oštar nož. Postoje razni načini da se osigurate da vaš nož ostane oštar. Najjednostavniji je da koristite čelik za oštrenje koji može imati grubu ili finu površinu. Ako je nož tup prvo uzmem grulji čelik za oštrenje i prevučem nož preko njega pod uglom od 15 °. Zatim uzmem čelik za oštrenje sa finijom površinom da bih dobio finiju oštricu i ponovim postupak pod istim uglom od 15 °. Ako niste spretni u ovome tu je Rapidni čelični oštrač. Ovde samo provučem nož kroz zazor 3 ili 4 puta gurajući ga otprilike do pola i provlačeći. Ako je oštrica skroz otupela tu je mašina koju mogu da iskoristim – RS 150 Duo od Dick-a. Na jednoj strani se nalaze točkovi dijamanata za oštrenje, a na drugoj keramički točkovi za brušenje. Kada uključim mašinu provučem nož 3 ili 4 puta vertikalno kroz točkove, a zatim ispoliram nož kroz keramičke točkove. Ovo nam daje svežu oštricu spremnu za rezanje.
Kao profesionalnom kuvaru, nož je pored ruku najbitnije oruđe koje imam. To znači da moram biti oprezan kada čistim nož. Noževe generalno možete prati u mašini za sudove, ali ja svoje noževe perem ručno, jer ne mogu biti siguran da li će ostati oštar ako slučajno udari u nešto metalno u mašini. Takođe, kada secem hranu koja je puna kiselina, kao npr. limun ili paradajz, odmah operem nož da bih izbegao potamljivanje čelika.
Postoji više načina pravilnog odlaganja noževa. Kod kuće imam magnetni blok za noževe, to znači da su mi noževi uvek pri ruci. U restoranu imam Zaštitu za oštricu kada želim da odložim nož u fioku ili kada ga nosim sa mesta na mesto. Možete postaviti i magnetnu šinu na zid koja takođe drži noževe pri ruci. Kao što vidite, ima par opcija za pravilno odlaganje noževa.

Sečenje mesa

Jagnjeća rebarca se mogu jesti sa masnoćom, ali da bih imao šta da radim danas ću ukloniti masnoću i kosti. Da uklonim omotač masti koristio sam fleksibilni nož za uklanjanje kostiju. Zatim, koristeći istu tehniku kao i za losos, odsekao sam mast sa mesa. Za čišćenje kostiju koristim mali nož za rezanje da bih sastrugao vezivno tkiva sa njih i da bih razotkrio kosti. Zatim uklonim ostrugano tkivo pomoću noža za uklanjanje kostiju i ostala mi je ljupka čista kost. Možete ispeći jagnje sa oba strane 12 do 14 minuta na 160 stepeni Celzijusa ili 320 stepeni Farenhajta. Ostavite ga da odstoji oko 20 minuta na 50 stepeni Celzijusa ili 120 stepeni Farenhajta, a zatim ga ispržite u vrućem tiganu sa puterom i mirisnim biljem poput ruzmarina i majčine dušice.
Janjeću plećku možete peći u komadu u rerni sa nekim aromatičnim biljem Sad ću vam pokazati kako preseći plećku od vrha do dna. Za početak uklanjam noga iz zgloba. Noga je posebno pogodna za pravljenje sosa. Sad delim rame i lopaticu i ostatatak noge. Ostatak noge ima lep ukus i kada se peče ceo ili iseckan na kockice u tortilji. Ukloniću kožu i tetive,a zatim peći na oko 160 stepeni Celzijusa ili 320 stepeni Farenhajta dok meso ne dobije lepu ružičastu boju.
Anatomski živina poput patke, piletine ili ćuretine ima istu konstrukciju. Počećemo uklanjanjem noge, a zatim i belog mesa iz trupa. Za ovo uzimam nož za rezbarenje i sečem iza noge do zglobova. Noge su dobrog ukusa kada se peku cele i uvek možete utrljati začinsko bilje i začine u njih. Da bih uklonio belo meso secem uz grudnu kost i uklanjam meso do rebara uz krila, a onda i njih isečem. I krila su ukusna kada se ispeku cela. Sada mogu da isečem filete belog mesa.
Zadnji deo se često koristi za medaljone. Ovde imamo kompletnu kičmenjaču. Ostaviću meso na kostima koje ga čini posebno sočnim. Za početak moram da uklonim žile od mesa. Za to koristim fleksibilni nož za uklanjanje kostiju i povlačim tetive dalje od mesa. Zatim sam meso isekao na komade do kostiju. Na kraju iseckam meso satarom i sada je spremno za ulazak u tiganj.
Svinja Mangulica je stara Mađarska domaća rasa koja se gaji opet u germanskim zemljama. Mangulicu karakteriše to što ima posebno visok indeks masti. Danas imam krmenadle i iseći ću jednu do dve centimetar debele kotlete. Da bih to uradio uzimam veliki nož za rezbarenje i sečem lepe debele kriške. Kotleti su posebno dobri za roštilj. Preporučujem da meso porumeni sa obe strane, a zatim ga kuvajte na umerenoj temperaturi od 10 do 15 minuta što će ga učini posebno nežnim i sočnim.
Domaća patka ima odličan ukus kada se peče cela. Uglavnom je napunim jabukom i komadima luka i pecem oko jedan i po do dva sata na 175 do 180 stepeni Celzijusa ili 350 stepeni Farenhajt. Danas ću vam pokazati kako se seče patka. Za to mi treba fleksibilan nož za otkoštavanje i počnjem tako što uklanjam noge. Da izvadim belo meso sečem nožem za otkoštavanje uz kičmu do rebara i odvojim belo meso duž rebara do krila. Sada velikim kuvarskim nožem odsečem krilo i povučem kožu nazad da razotkrijem kost i odsecčem mekanu kožu. Zatim uklonim višak masti i kože. Da biste dobili posebno hrskavu kožu možete zaseći kožu u obliku dijamanta. Sada su pačja prsa spremna za prženje u tiganju.
Svaki filet je drugačiji. Ovde imam svinjski biftek Duroc svinje ili crvene svinje koje su ukrštene od Iberijskae svinja i domaće Nemačke vrste. Pomoću fleksibilnog noža za uklanjanje kostiju ukloniću prednji deo i tetivu. Da bih to uradio presekao sam iza prednjeg dela izrezak do tetive i baš kao za lososa povlačim tetivu dalje od mesa. Zatim uklonim žile i donji deo. Sada je meso sremno i može se koristiti za spremanje medaljona.
Teleća šnicla se tradicionalno pravi od mesa sa buta. Kožu uklonite fleksibilnim nožem za uklanjanje kostiju. Nakon što sam skinuo svu kožu rezao sam tankim nožem za rezbarenje šnicle pravo kroz tkivo. Tehnika leptira je dobra da se iseku vlakna mesa i da se dobije jako mekano parče.
Da bih bio siguran pri otvaranju ostrige nosim zaštitnu rukavicu da se ne bih povredio pri njenom otvaranju. Koristiću otvarač za ostrige. Ostrigu stavljam u moju levu ruku,a otvarač postavljam na otvor ostrige gde se nalazi mišić. Klizanjem noža za oko centimetar uklonite mišić. Koristeći polugu gurnuo sam vrh gore i odvojio mišić i ispod. Ostriga je sada spremna za uživanje.

Sečenje povrća

Plavi patlidžan je kasno letnje Mediteransko povrće sa jestivim cvećem koje je posebno pogodno za roštiljanje. Za početak sam isekao patlidžan na pola sa nožem za paradajz, a zatim unutrašnjost izrezbarite u obliku dijamanta. Zatim ga prelijem maslinovim uljem i stavim sa unutrašnje strane na roštilj. Popularna varijacija su kriške patlidžana. Da to uradim uzmem nož za rezbarenje i isečem povrće na 1 centimetar debele kriške koje se zatim prže u vrelom tiganju, marinirane u maslinovom ulju, bosiljku i belom luku.
Karfiol je lepo povrće i posebno je pogodan za supe i salate, ali može se takođe jesti sirov ili pečen, kako ja volim. Da bih uklonio cvet od stabljike sečem cik cak iznad nje. Sada mogu da isečem karfiol na male cvetiće koji se mogu pržiti u tiganju, peći ili pohovati. Takođe mogu da isečem karfiol na kriške koje mogu ispeći na roštilju ili ukrasiti. Da dođete do jezgra počnite sa grubim uklanjanjem lišća nožem za sečenje. Grubo ogulite stabljiku, a onda je sredite ljuštilicom. Sada uzimam veliki kuvarski nož, sečem stabljiku na pola i sečem na tanke listiće. Tako pripremljenu stabljiku karfiola mogu koristiti u salatama ili čak kao užinu između obroka.
Čili je ljut! Dostupan je u više varijanti i sve se razlikuju po stepenu ljutine. Habanero je na primer deset puta ljući od ovog čilija, a ljutina se meri na Skovilovoj skali. Jedan Skovil znači da mi je potrebna jedna kapljica vode kako bi poništila najljuće delove čilija kao što je seme i bela srž. Da bih to uklonio, koristim mali nož i sečem čili na pola, zatim skanjam seme i srž. U isto vreme, uklanjam i peteljku. Kuvarskim nožem sečem čili na takne trake, pa onda na kockice. Aroma čilija se potpuno razvije onda kada se prži u tiganju.
Šargarepa je relativno slatko povrće i ukosno je jesti živu. U tom slučaju, preporučujem da se samo opere, ne i oguli kako ne bi izgubila vitamine. Bogata je vitamonom A koji je rastvorljiv u mastima te ja predlažem da se šargarepa sprema sa ponekom kapi ulja. Danas ćemo iseći šargarepu na tanke tračice. Ljuštilicom uklanjamo koru odozgo na dole. Sečemo je popreko na delove od po ortprilike 6 sentimetara. Pomoću tehnike kandže sečemo te delove na listiće, pa onda listće na tračice nalik na nudle. Ovako spremljene mogu da se stave u bistru supu.
Krompir je najvažnija namirnica koja spaja hranu. Postoje tri glavne varijante. Krompir sa visokim sadržajem skroba je najbolje služiti ceo sa strane. Krompir sa osrednjim sadržajem skroba je dobar za salatu od krompira dok je krompir sa niskim sadržajem skroba dobar za krompir pire. Ja imam ovaj sa visokim sadržajem skroba i pripremiću ga kao Grutter. Oljuštiću koru s njega kao i braon tačkice. Iseći ću krompir na fine listiće, pa ću ga staviti u nelepljivi tiganj i pomežati sa sosom od jaja soli, bibera i belog luka. Sve ću to zapeći u rerni.
Čeno belog luka nije baš svačija šoljica čaja ali meni jeste jedno od mojih omiljeni povrća. Ja ga uglavnom koristim za pojačavanje ukusa. Možemo ga oljuštiti na različite načine. Prvi je da izguramo čeno odjednom koristeći kuvarski nož da ga pritisnemo dok ne čujemo da puca. Onda ljusku otklonimo malim nožem. Možemo celo čeno staviti prilikom kuvanja ili prženja, a možemo ga i iseckati na kockice i ukus se znatno razlikuje. Ako ne želite da vam se jako oseća beli luk u jelu, možete ukloniti zeleni deo. Kako bih iseckao beli luk na kockice, koristiću tehniku kandže. Kada ga isečem na tračice, okrenem ga i seckam popreko kako bih dobio savršene kockice. Ovako pripremljen, odličan je za hladne sosove, dresinge i teranje vampira.
Sada ću se okrenuti raznobojnom lisnatom povrću – blitvi. Postoje crvena, zuta i zelena blitva ali se po ukusu ne razlikuju mnogo. Blitva ima zemljani, kiselkast ukus što je čini pogodnom za karamelizovanje u tiganju sa malo šećera. Ja gledam da ostavim dršku živu kako bi napravio kontrast između ukusa zemlje i slatkastog. Uzimam veliki nož za sečenje i odvajam list od drške. Uradiću to sa žutom i crvenom blitvom. Stavljam list jedan preko drugog i urolam ga i seckam Santoku nožem na tanke tračice. Kasnije ću to karamelizovati sa šećerom, kao što sam već rekao. Dršku ću svežu iseckati na kockice i staviti ispod listova. Dršku prvo seckam na trake pa onda na kockice. Isto to uradim sa crvenom drškom da dobijem konrast. Tako je blitva gotova.
Imam tri vrste pečuraka, ili kako ih mi zovemo u mojoj rodnoj Austriji, šampinjone, lisičarke i bukovače. Šampinjone možemo oljuštiti ili oprati. Ja otkinem stablo a šeširić oljuštim. Lisičarke takođe mogu oprati, oguliti stablo i odseći kraj stabla pun zemlje. Kuvarskim nožem sečemo šampinjone na listiće a lisičarke se služe cele.
Danas ćemo praviti preukusnu salatu. Za ovu salatu, moju omiljenu, koristićemo papriku baburu, paradajz i zelenu salatu. Papriku ću iseći na trake pomoću Jusuba noža. Preseći ću papriku na pola i odsraniti peteljku i seme malim nožem za rezbarenje. Ovo je ekonomičan način sečenja paprike. Prepoloviću i polovine, pa onda četvrtine na fine trake. Paradajz sečem nožem za paradajz koji je veoma dobra zbog svojih fino nazubljenih ivica. Prepoloviću ga i odstraniti peteljku. Iseći ću ga na fine kriške. Malim nožem uklanjam dršku od zelene salate i cepkam listove na komade. Dodajem latice i malo svežeg začinskog bilja da bi ova salata bila što bolja. Moja omiljena salata je sada gotova.
Celer ima oblik štapića i pogodan je za sveže dekoracije za koktele. Povući ću vlakna celera da bih dobio glatku površinu. Za početak, oljuštiću celer celom dužinom. Na taj način videćemo vlakna. Koristiću mali nož za rezbarenje da izvadim vlakna. postaviću nož napred gde se vide zelene tačkice i izvući ću vlakna. Onda pomoću Santoku noža, sečem celer na fine komadiće. Primetićete ivice celera kako su fino izrezbarene.
Tikvica je povrće koje je pogodno za grilovanje ili za salatu. Danas ću vam pokazati dva klacična načina da ih napravite da izgledaju veoma dobro. Garnišerom početi od vrha tikvice na dole laganim pokretom. Ponoviću ovo nekoliko puta. Kuvarskim nožem ću odseći vrh i peteljku, a onda ću iseći jednake delove od po četiri milimetra kako bi bilo pogodno za grilovanje. Drugi način za pripremanje tikvice jeste da ih isečemo na oblikovane štapiće. Iseći ćemo delove od po 5-6 centimetara, onda po dužini na četvrtine, zatim noćem za ljuštenje kružnim pokretima napravimo oblik.
Sada ću pripremiti krastavac za švedski sto. Za početak, ću garnišerom oguliti jednake tračice duž krastavca. Sada izgleda odlično. Potom sećemo jednake delove koristeći nož za ukrašavanje i kuvarski nož. Nož za ukrašavanje daje komadima izrezbarenu površinu. Onda sečem glatke komade kuvarskim nožem. Onda sredinu krastavca uklanjam pariskom lopaticom. Ostavićemo sredinu za ukras. Sada krastavac možemo napuniti na primer tartarom od sira i tune ili tako nečim.
Kraljica svog povrća je artičoka. Ovde imamo veliku artičoku od koje ćemo koristiti samo osnovu. Postoji druga varijanta gde može da se iskoristi srce i jezgro. Pokazaću vam kako se ukljanja osnova počevši od stabla. Otkinućemo stablo od osnove. Nožem uklanjamo osnovu, zatim uhvatimo lišće i sečemo po širini. Potreban vam je izuzetno oštar nož za ovo. Postavićemo artičoku tako da isečena strana bude na dasci i ukloniti ostatke lišća nožem. Unutrašnjos cemo izdubiti Pariskom lopaticom. Zelene osatke od lišća iseći ćemo nožem za ljuštenje. Ovako sređenu, osnovu artičoke mogu iseći na komade, kriške i ispržiti na maslinovom ulju. Ako želite da ih upotrebite kasnije, preporučujem ih zaštitite od oksidacije limunovim sokom, da ne potamne.
Crni luk je moje omiljeno povrće jer je tako prilagodljivo. Ponekad mesnato, ponekad vodeno. Dodaje miris jelima i igra vrlo vaznu ulogu u tradicionalnoj austrijskoj kuhinji te je s toga moje omiljeno povrće. Danas ću vam pokazati kako da pravilno sečete crni luk. Počećemo od ljuštenja nožem, onda ću vam pokazati kako da ga iseckate tehnikom kandže. Koristeći mali nož za sečenje, počinjemo tako što odsecamo vrh luka kako bismo mogli da oljuštimo ljusku. Pazim da bude što manje otpadaka. Kada sečemo luk, gledamo da nam ljuska ostane čitava kako bi luk ostao ceo. Kada sečem luk, koristim kuvarski nož. Važno je da bude jako oštar. To je moj trik da se ne rasplačete tokom sečenja. Veoma oštar nož pomaže da se vrlo malo eteričnih ulja, koja nam teraju suze na oči, oslobodi. Počinjem tako što presečem luk na pola. Položim luk na isečenu stranu i uhvatim ga tehnikom kandže (skupim prste tako da mi jagodice nikad nisu na udaru sečiva). Kada smo isekli uzduž, isečemo ga i popreko da puta kako bismo uspeli da isečemo luk na predivne kockice. Ovako isečen luk može biti osnova za brojne soseve i razna preukusna jela.

Sečenje voća

Ananas je egzotično voće i naročito je pogodno za dezerte. Može se pripremati na razne načine, može se grilovati, peći i kuvati. Sada ćemo koristiti pomoćni nož i uklonićemo jezgro. Prvo uklanjamo vrh (peteljku) onda donji deo, zatim uklanjamo koru. Onda prepolovimo ananas, pa na četvrtine i na kraju uklonimo jezgro. Ovako isečen ide odlično uz kafu ili belu čokoladu.
Avokado je voće sa izuzrtnim nutritivnim vrednostima i odlično je za kremaste stvari i gvakamole. Pokazaću vam trik kako da uklonite košpu. Uz pomoć Santoku noža prepoloviću avokado. Zatim ću zabiti donji deo noža u košpu i tako je ukloniti. Vrlo jednostavno.
Limeta, egzotična sveznalica, naročito je popularna u azijskoj kuhinji, takođe se koristi za pojačavanje ukusa testu, dresinzima i sosovima. Sa ovu limetu, koristićemo zester. Postavićemo ga na vrh limete i vući lagano odozgo na dole. Danas ću pripremiti limun kao garniš za koktel. Za to koristim garnišer i iseći ću pravilne trake. Onda koristimo nož za rezbarenje kako bismo isekli limun na jednake kriške. Ovako isečen, savršen je za ukrašavanje.
Mango je voće dostupno u dve klase. Prva klasa je mango uvezen brodskim saobraćajem a druga avionom. Mango uvezen avionom ima tu prednost jer je sazreo na drvetu pre nego što je poslat avionom u Evropu, ja naročito uživam da ih jedem u komadićima. Ljuštim Mango odozdo na dole jednim potezom. Zatim, nožem za filetiranje sečem mango celom dužinom oko košpe. Okrenemo mango, pa ga sečemo, sada celom širinom, oko košpe. Onda ga sečemo na kockice. Prijatno!
Nikada ne poredite jabuke i kruske. Stoga, jabuku stavljamo u vocnu salatu, a kruske mogu biti punjene. Da bismo isekli jabuku, moramo je prvo oljustiti. Onda, koristeci Santoku nož, iseći ćemo jabuku na četvrtine i ukloniti jezgro. Zatim, te četvrtine isečemo na kriške. Onda ih okrenemo pa ih isečemo na štapiće. Sada imamo savršen oblik kako bismo jabuke isekli na jednake kockice. Savršeno za voćnu salatu. Krušku ću takođe oljuštiti, prepoloviti i ukloniti seme jezgro Pariskom lopaticom. Tako isečena, može se servirati sa pirinčem ili orasima.
Pomorandža je najuzgajaniji citrusno voće na svetu i sada ću vam pokazati kako da je oljuštite i isečete. Upotrebiću fleksibilan nož i počeću od krajeva. Potom ću oljuštiti koru. Onda ću iseći pomorandžu na kriške.
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top