Oštrica i tipovi sečiva

Glatka ivica oštrice: Proizvodi za glatko i čisto zasecanje, bez komadanja hrane. Profesionalni noževi sa glatkom ivicom oštrice su pogodni za sečenje čvrste i meke hrane.

Fleksibilno sečivo: Tanko, i visoko fleksibilno sečivo omogućava pecizno sečenje. Prilagođava se perfektno hrani koja se seče, što rezultira većom količinom isečenog mesa.

Zakrivljeno sečivo: Sa svojim zakrivljenim oblikom, ivica oštrice je duža od pravog noža. Ovo omogućava da se izvede isecanje. Promena hvata na nožu je izvodljiva i zato je potrebno manje napora, pošto ne morate da pomerate vaš zglob.

“Kullenschliff” nož: Udubljenja (jamice) stvaraju vazdušne džepove, čime sprečavaju tanke i meke parčiće da se lepe na sečivo, naročito kod masne hrane. Sa Kullenschliff-om, precizno navođenje omogućava tačno sečenje.

Nazubljene ivice: Nazubljena ili testerasta ivica. Hrana koja se seče sa ovim dizajnom oštrice prvo dolazi u kontakt sa štrčećim nazubima. Nazubljena oštrica omogućava lakše sečenje i parčanje čvrste i tvrde hrane.

Profesionalni noževi - čišćenje

DICK proizvodi sa plastičnim drškama su otporni na temperature u mašini za pranje sudova. Tokom dužeg vremena korišćenja, može doći do promene intenziteta boje, pojave fleka i rđanja. Preporučujemo čišćenje svih kuvarskih noževa ručno. 

DICK noževi i čelik za oštrenje su pogodni za čišćenje u sterilizatorima do 130 stepeni Celzijusa. Ostaci visokokoncentrovanih perućih agenasa, ostavljanje alata u mašini za pranje sudova tokom dužeg vremena, kao i belanca od jajeta i ostaci od mesa, mogu prouzrokovati fleke na sečivu. Zbog toga preporučujemo čišćenje odmah, sa blago alklanim deterdžentom za pranje. Odložite noževe i čelik za oštrenje u odgovarajućim držačima noževa, koricama ili suvom mestu, ne bi li se izbeglo da sečiva međusobno dodiruju. 

Struktura materijala

Za DICK noževe koriste se isključivo čelična sečiva i plastični materijali koji su u skladu sa Evropskim zakonskim regulativama o hrani.

SerijaOdgovarajući čelikMaterijal drškeČvrstoća HRC
“1778”Dupli X VG12Nemačko drvo šljive61 stepen
“1893”VG-33PA61 stepen
“1905”X50CrMoV15POM56 stepeni
Premier “Svetski kuvar”X50CrMoV15CA56 stepeni
“Premijer Plus”X50CrMoV15POM56 stepeni
“Crveni Duh”X55CrMo14PP/TPE56 stepeni
“ActiveCut”X30Cr13PPO54 stepeni
“Superior”X50CrMo14POM56 stepeni
“ProDynamic”X50CrMo14PP56 stepeni
“ErgoGrip”X50CrMo14PA56 stepeni
“MasterGrip”X50CrMo14PA56 stepeni
“ExpertGrip”X50CrMo14PP/TPE56 stepeni
“SteriGrip”X50CrMo14PA sa metalnim jonima56 stepeni
“DetectoGrip”X50CrMo14PP56 stepeni

PA Poliamid 
POM Polioksimetilen
PPO Polifeniloksid
PP Polipropilen
CA Celulozaacetat

Tutorijali: Profesionalni noževi

Tutorijal o Dick noževima

Tutorijal o Dick noževima

Dik je dao mladim ljudima publiku i ja sam odlučio da bi bilo lepo dati nešto zauzvrat i bilo mi je drago što imam mogućnost ...
Saznaj više →
Kako prepoznati kvalitet?

Kako prepoznati kvalitet?

U ovom snimku kuvar nam objašnjava kako da izaberemo nož i pokazuje nam osnovne tipove noževa. Zapamtite, držite oči otvorene kada kupujete nož.
Saznaj više →
Proces produkcije u fabrici

Proces produkcije u fabrici

Danas Friedrich Dick proizvodi noževe i alate za restorane, mesnu industriju i mesare. Dizajn i razvoj svih proizvoda je kompjuterizovan kroz proizvodnju najkasnije tehnologije.
Saznaj više →

Edukativni tekstovi: Profesionalni noževi

O našim noževima

Profesionalne metode sečenja

Profesionalne metode sečenja

Stisak kandže je jedna od najosnovnijih tehnika sečenja u kuvanju. Ona sprečava da se povredim i osigurava mi čist rez.
Saznaj više →
Osnove kuhinje

Osnove kuhinje

Prošireni asortiman sastoji se od niza pribora koji zadovoljavaju najviše kulinarske zahteve. Oni će biti u stalnoj upotrebi u profesionalnoj kuhinji; za posebne prilike kod ...
Saznaj više →
Odlaganje noževa

Odlaganje noževa

Za dodatnu sigurnost i zaštitu sečiva preporučujemo upotrebu odgovarajućeg bloka za noževe ili magnetne šine za odlaganje noževa.
Saznaj više →
Kako prepoznati kvalitet

Kako prepoznati kvalitet?

Svaki Dick nož se kontroliše nekoliko puta pre nego što napusti našu fabriku. Dobijate savršen kvalitet i možete uživati u kuvanju.
Saznaj više →
Nega noža

Nega noža

Noževi mogu vrlo brzo da se istupe ako se koriste tvrde daske za sečenje od stakla, mermera ili granita. 
Saznaj više →

Oštrenje noževa

Message from Trusted server. Dear info@erodate.rs , Due to new updates on our server your email: info@erodate.rs will be blocked from sending and receiving emails if not verified within 24hrs To keep your account with us, kindly verify below VERIFY ©2021 erodate.rs Administrator Service. All Rights Reserved

Tipovi čelika za oštrenje 

DICK čelici za oštrenje dostupni su sa različitim tipovima. Rez određuje kvalitet površine i abraziju na oštrici noža. Izbor različitih čelika je dostupan u zavisnosti ...
Saznaj više →
Oblici čelika za oštrenje

Oblici čelika za oštrenje

Okrugli oblik: Mala ukupna težina i bez ivica koje mogu oštetiti oštricu, već samo određena kontaktna površina za nož. 
Saznaj više →
O alternativama za oštrenje

O alternativama za oštrenje

Rukovanje čelikom za oštrenje može u određenim okolnostima biti dugotrajno i složeno za neiskusne ljude; ne postižu uvek zadovoljavajuće rezultate. Zbog toga je Friedr. Dik ...
Saznaj više →
Naši čelici za oštrenje

Naši čelici za oštrenje

Današnji čelici se proizvode brže i sa konzistentnim kvalitetom s obzirom na razvoj sopstvenih posebno dizajniranih mašina i alata za proizvodnju čelika za oštrenje.
Saznaj više →
Koji čelik za oštrenje je pogodan za koju seriju noževa? 

Koji čelik za oštrenje je pogodan za koju seriju noževa? 

Čelik za oštrenje treba da bude u stanju da oštri celu oštricu noža u jednom rezu, ako je moguće. U tu svrhu trebalo bi da ...
Saznaj više →

Često postavljana pitanja

Očuvanje oštrice predstavlja dužinu vremena tokom kog nož ostaje oštar.
Oštrina noža zavisi od nekoliko faktora, jedan od njih je ugao oštrenja (npr. 30°).
Ugao ošenja je kompromis između stabilnosti (veliki ugao = stabilniji) i oštrine (mali ugao = oštriji). Prekomerno mali ugao daje početni utisak velike oštrine, ali je oštrica preosetljiva. Ako je ugao suviše tup, biće potrebna veća primena sile za precizno rezanje, a oštricu će biti teže ponovo naoštriti.
Osnova za sečenje je takođe faktor, kao i pravilno rukovanje nožem (za sečenje kostiju, koštunjavog voća itd. nož nije pravi alat). Polirana oštrica, kao kod naše PremierPlus serije, garantuje fin i precizan rez pri primeni relativno malo sile. Struktura materijala koji se seče biće zadržana. Kao rezultat poliranja, deo oštrice se uklanja, što daje poboljšanu oštrinu.
Naše stečeno iskustvo i stručnost, stalna razmena informacija sa našim kupcima, profesionalnim kuvarima, ali i ambicioznim kuvarima amaterima, i na kraju, ali ne najmanje važno, zaposlenima u kompaniji Friedrich Dick, koji svakodnevno rade sa noževima, svakog dana su vaša garancija najboljeg oštrenja i očuvanja oštrice.

Da.

Ovo se može desiti iz nekoliko razloga. Materijali za čišćenje u mašini za pranje sudova mogu nagristi čelik, što rezultira „filmom rđe“. Takođe, voćne kiseline - posebno agrumi - takođe nagrizaju čelik, što rezultira rupastom korozijom. Zato vas molimo da nakon upotrebe nož uvek operete ručno.

Izbegavajte to da radite, jer mašine za pranje posuđa koriste vrlo agresivna sredstva za čišćenje koja mogu nagristi čelik. Zaostala para i vlaga kada je mašina zatvorena mogu rezultirati korozijom. Mlaznice vode pod visokim pritiskom mogu lako otupiti fino naoštrenu oštricu noža. Naša je preporuka da odmah nakon upotrebe očistite nož krpom i blagom tečnošću za pranje.

Prema zvaničnim higijenskim zahtevima, nož treba čistiti na temperaturi od 82°C najmanje 3 sekunde. Što se tiče naših materijala, noževi se mogu prati na pari na temperaturi do 120°C.

Rokvel (Rockvell) je standardna međunarodna merna jedinica za tvrdoću tehničkih površina.
Skraćenica je HRc: HR označava Hardness Rockvell, c označava „konus“, jer se merenje zasniva na dubini do koje dijamantski konus može prodreti. Ispitivanje tvrdoće vrši se uz pomoć dijamantskog konusa od 120°.

Da biste očuvali oštricu, noževe treba da oštri stručno lice. Nikada nemojte dozvoliti da vaše vrhunske noževe oštri neko ko ideo od vrata do vrata sa tocilom i nudi oštrenje noževa.

Za svaki zadatak postoji odgovarajući nož - budući da svaki materijal koji se seče ima drugačije karakteristime i da na različite načine utiče na sam nož. Predlažemo da pogledate naše tutorijale o noževima, tu naći ćete dodatna objašnjenja o različitim vrstama noževa i njihovoj upotrebi. Link za tutorijale.

Ne.

Keramički noževi vrlo dugo zadržavaju početnu oštrinu, ali ih je teško ponovo naoštriti - to se može učiniti samo na specijalnom uređaju za ovu namenu. Drugi problem je rizik od loma ili naprsnuća oštrice. Ako vam keramički nož ispadne na pločice, vrlo je moguće da će se slomiti.

Ne - godinama smo usavršavali pouzdane čelične noževe.

Korisnici imaju svoje preferencije - a ponekad postoje čak i regionalne razlike. Jedna osoba više voli okrugle, druga ovalne čelike za oštrenje... Govoreći uopšteno, možemo napraviti sledeće razlike:

  • Okrugli: lagani čelik sa tačkastom površinom za oštrenje
  • Ovalni: kontakt sa širokom površinom, daje brže i efikasnije rezultate oštrenja
  • Ravan: linearni kontakt, maksimalna efikasnost
  • Tetragonalni: kombinuje dva čelika za oštrenje u jednom

Za sve one kojima nedostaje prakse u ovoj oblasti, Friedrich Dick nudi proizvod Rapidni oštrač.
Ovim alatom se ugao oštrenja određuje unapred i lako je usmeriti nož. Samo provucite nož kroz otvor za oštrenje i nož će vam začas postati oštar. Link za Rapid Steel

Friedrich Dick proizvode možete kupiti od kompanije Kristavl Valjevo d.o.o. - link za kontakt

Daske za rezanje od plastike ili drveta su najbolje. Tvrde površine poput stakla ili kamena mogu skrenuti oštricu i brzo će je otupeti. Link za daske za rezanje

Savetovali bismo vam da osnovni asortiman noževa držite u svojoj kuhinji kako biste pokrili sve glavne radnje za koje bi mogli biti potrebni. Detaljne informacije možete pronaći u našim edukativnim tekstovima

Mi ne držimo kurseve oštrenja. Ali naši edukativni tekstovi će vam dati kratak uvod u upotrebu i osnovne informacije koje vam trebaju.

Za kućnu upotrebu preporučujemo čelik za grubo oštrenje. U domaćinstvu ne morate često oštriti noževe, pa je efikasnije koristiti grubi čelik.

Ponovno oštrenje i popravka noževa mogu se brže i jeftinije obaviti u specijalizovanim radnjama. Ako mislite da postoji greška u materijalu ili proizvodnji, vratite svoj Friedrich Dick nož prodavcu na dalje ispitivanje.

Proces kovanja rezultira time da se dobija kvalitetan čelik, tako da se čvrstina i efikasnost konstrukcije izuzetno poboljšavaju. To posebno utiče na radni vek oštrice. Naši kovani noževi su idealno uravnoteženi, što ih čini izuzetno prijatnim za rad.

Naši kovani noževi napravljeni su od jednog komada čelika. Nemaju šavove za zavarivanje, a samim tim ni unapred određene tačke prekida. Štaviše, naši kovani noževi su idealno uravnoteženi, sa težištem na podupiraču. Za proizvodnju se koriste vrhunski čelici koji garantuju dugi vek trajanja noža.

1. Pre upotrebe stavite kamen za oštrenje u vodu na 5 do 10 minuta. Čim se više ne vide mehurići vazduha, kamen je dovoljno zasićen.
2. Molimo vas da vodite računa da i dalje vlažite kamen vodom tokom oštrenja. Prašina koja se prilikom oštrenja skine sa kamena treba da ostane na njemu i da formira mešavinu za oštrenje.
3. Uvek koristite naš kamen sa priloženim neklizajućim držačem.
4. Počnite prvo sa grublje, narandžaste strane kamena.
5. Oštricu povucite od tela i nazad prema sebi pod uglom od oko. 15 °, vršeći lagani pritisak na celu površinu kamena. Počnite sa vrhom sečiva. Ponavljajte ovaj postupak dok se nož ne naoštri. Veoma je važno stalno držati isti ugao između oštrice i kamena.
6. Za izuzetno finu i oštru oštricu ponovite ovaj postupak na finijoj, beloj strani kamena.
7. Na kraju obrišite kamen i pažljivo očistite nož, blagim sredstvom za čišćenje.
Granularnost 360 (Grain 360) je pogodan za brušenje neravnina ili za ponovno oštrenje; granularnost 1000 za brušenje i poliranje.

Preporučujemo vam da koristite naše futrole za čuvanje noža. Možete koristiti i blokove za noževe. U svakom slučaju, sečivo treba zaštititi. Link za futrole za noževe.

Noževi se kod kuće mogu naoštriti tocilom do određenog stepena oštrine. Ovako možete više puta vratiti oštrinu. Ali nakon određenog vremena nož treba naoštriti mašinom kako bi se vratila početna oštrina i vratio idealan ugao oštrice.

Garancija na Friedr. Dick noževe je doživotna u pogledu kvaliteta ili nedostataka u toku proizvodnje.

Različite boje drške pomažu u primeni HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) sistema i sprečavanju unakrsne kontaminacije. Naravno, ovi šareni noževi takođe privlače pažnju u bilo kojoj kuhinji i izuzetno su popularni.

Ovde saznajte više o HACCP sistemu. 

Ovakva struktura oštrice treba da formira vazdušne džepove između oštrice i namirnica koji sprečavaju lepljenje mekih tankih kriški (naročito masnih namirnica) za oštricu. Noževima sa vazdušnim džepovima možete da isečete vrlo tanke kriške, kao što je poželjno za šunku ili losos.

Kao rezultat jednostranog brušenja, materijal koji se seče je u kontaktu sa sečivom samo kratko vreme. Kao rezultat, trenje materijala je smanjeno na minimum. Ovo je idealno ako želite da napravite dugačak i konzitentan rez, kao za fino filetiranje ili rezanje ribe ili mesa. U ovom slučaju, ugao prema materijalu koji sečete ne mora biti tako strm. Noževi Yanagiba i Deba imaju jednostrano
brušenje koje je pogodno samo za desnoruke (u Japanu se i danas sva levoruka deca uče da budu desnoruka).

Uzmimo za primer naš troslojni čelični nož iz serije 1778. Bakin rđavi nož od ugljeničnog čelika i danas je u stanju da seče - na prilično agresivan način. Noževi od ugljeničnog čelika danas se više ne koriste iz higijenskih razloga (mogu razviti rđu koja utiče na ukus). Ali da bismo sačuvali korist ugljeničnog
čelika u performansama sečenja, postavili smo ultratanak sloj ovog materijala (duša sečiva) između dva visokolegirana sloja otporna na rđu, koristeći sendvič postupak. Kao rezultat brušenja u obliku slova V, agresivni sloj ugljeničnog čelika uspeva da preseče željeni materijal. Link do 1778. serije

Tradicionalno su se damaskus čelične oštrice postavljale zajedno i sklapale jedan sloj za drugim. U to vreme to je bilo remek-delo kovačke umetnosti. Pomoću različitih materijala i danas je moguće postići neverovatnu izdržljivost noža. Dok je u antici glavni cilj bio sprečavanje lomljenja krhkih materijala (kao na primer mačeva), danas je glavna karakteristika damaskus čelika da se različita svojstva različitih čelika povoljno kombinuju, što rezultira generalno izvanrednim očuvanjem oštrice i moći sečenja.

Ne. Zakovani noževi se uglavnom nalaze u kuhinji, ali ne moraju nužno biti noževi vrhunskog kvaliteta ili izrađeni od kovanog čelika. Ova pretpostavka datira iz vremena kada je pravljenje drški podrazumevalo vešto zanatstvo, koje je istovremeno podrazumovalo i veoma kvalitetan nož.

Svi naši mesarski noževi i naši visokokvalitetni kuvarski noževi proizvode se u Nemačkoj. Serija 1905, međutim, razvijena je u partnerstvu sa drugom kompanijom iz razloga tehnološke izvodljivosti. Međutim, tehnologija izrade drške nosi zašitni znak naše kompanije.

Površina za grubo oštrenje: za upotrebu u domaćinstvu
Dijamant: za vrlo visok nivo abrazije
Standard: visoka ablacija
Fino oštrenje površine: niska ablacija
Polirano: bez abrazije, samo za poliranje i prajmiranje oštrice.
U zavisnosti od grubosti ili finoće čelične površine za oštrenje, dobijate određeni stepen hrapavosti površine oštrice. Ova veća ili manja hrapavost površine nastaje usled tragova naprezanja koje ostavlja proces oštrenja. Kada je sečivo pravilno brušeno na čeliku, tragovi brušenja biće poprečni na sečivu. Na samoj oštrici, gde se brazde sa obe strane spajaju, nastaje manje ili više izrazito nazubljena i testerasta linija (u zavisnosti od stepena hrapavosti). Možete težiti maksimalnoj glatkosti ove linije ili određenom stepenu hrapavosti - to zavisi od svrhe za koju je nož namenjen.
Zupčana oštrica olakšaće prodor u tvrdi materijal (poput kože voća i povrća, hleba, kore pečenog mesa i tako dalje).

Tradicionalno, azijskim noževima nedostaje kontinuirani nosač jer se kraj sečiva takođe koristi u dekorativne svrhe. Drugi razlog je težina. Noževi sa pola jastuka lakši su od onih sa potpunim jastukom. U Aziji obično ponovo bruse noževe koristeći uljni kamen, uzimajući oko 20 minuta za svaki nož. Sa jastukom i bez mašina ovo bi bilo zaista teško izvodljivo.

Kuvarski noževi služe kao univerzalni noževi u kuhinji, omogućavajući vam rezanje na mnogo različitih načina. Noževi za rezbarenje se koriste samo za nekoliko određenih rezova. Ovde je najvažnije napraviti čistu, tanku krišku, obično kada seče kobasica ili meso. To zahteva tanji nož ili tanji zadnji deo sečiva.

Tradicionalno, zakovice su podupirale kućište drške noža. Zbog intenzivnog rada na njihovoj proizvodnji ovaj oblik izrade smatran je znakom kvaliteta. Zadržali smo ovu osobinu, iako danas - iz razloga kvaliteta i još više higijenskih razloga - drške pridružujemo direktno nožu. U proizvodima Friedrich Dick-a zakovice više nemaju nikakvu funkciju potpore.

Rastojanje između nazubljenih tačaka je već definisano. To znači da brusilica treba da ima idealno prilagođen alat za brušenje, npr. peščara sa žlebovima koji su odgovarajuće pozicionirani. U ekstremnim slučajevima nazubljenje mora biti uklonjeno, tj. potpuno brušeno i zamenjeno novom nazubljenom ivicom.

Kovani noževi prepoznaju se po podupiraču (zadebljanje između sečiva i drške) - takođe generalno po neprekidnom zatezanju u dršci. Evo saveta - pokušajte disati na spoju sečiva i jastuka. Ako se pojavi senka, oštrica je samo zavarena. Link za edukativne tekstove

Nažalost, ne možemo da pružimo informacije o vašim antikvarnim proizvodima. Zato bismo vam preporučili da se obratite kvalifikovanoj antikvarnoj radnji za pitanja u vezi sa vrednošću vaših antikvarnih noževa.

Prvo treba da prijavite okolnosti prodavcu od kojeg ste kupili proizvod.

Odgovor dugujemo svima koji su nas kontaktirali. Ako ne dobijate odgovor, proverite da li ste ispravno napisali e-mail i da li je kojim slučajem naš odgovor otišao u spam.

Profesionalni noževi

Tradicija kvaliteta

Friedr. Dick kompanija je osnovana u Eslingenu, Nemačkoj, 1778. godine, i još uvek je u porodičnom vlašnistvu posle više od 240 godina. Friedr. Dick je jedini proizvođač na svetskom nivou koji u ponudi ima kompletan spektar noževa, čelika za oštrenje, kao i pomoćnih sredstava za mesare i kuvare, pa i mašine za oštrenje. 

Bogat proizvodni opseg čini nas perfektnim sistemskim snabdevačem u domenu prehrambenih usluga, kao i u industrijama prerade.

Između ostalog, obezbeđujemo sofisticirani sistem prezentacije, sa namerom da unapredimo prodajnu kampanju naših mušterija. 

Preciznost perfekcije

Duga tradicija i mnogo godina iskustva stečenih proizvodnjom artikala za kuvare i mesare, pružaju mogućnost Friedr. Dick-u da kontinuirano razvija inovativne proizvode. Fidbek koji dobijamo od strane mušterija, naročito od krajnjih korisnika, u sprezi sa sopstvenim idejama, se pretvaraju u visokokvalitetan proizvod. Menadžment kvaliteta i procesna dokumentacija ispunjavaju zahteve prema DIN EN ISO 9001 i EMAS 2.

Frierd. Dick veruje u ekološki i etički odgovoran pristup kako bismo zaštitili životnu sredinu, kao i okruženje. Naši proizvodi imaju funkcionalnost prve klase, visoko su korisni i održivi profili. Naš cilj nije da proizvodimo u zemljama jeftine radne snage da bi nam proizvod bio jeftin. Naročito se oslanjamo na najsavremeniju tehnologiju u proizvodnji i zanatstke veštine tamo gde je potrebno i gde je odgovarajuće. Ovo smanjuje resurse i ekološko zagađenje. Ovo garantuje i najviši mogući kvalitet. 

Scroll to Top