Nega noža

Nega noža

Korisni saveti: Briga o vašim noževima garantuje im dug radni vek i uživanje u kuvanju. Noževi imaju tanku oštricu i smeju se koristiti samo za sečenje. Za kosti i slične materijale molimo vas da koristite satare. Preporučujemo upotrebu drvenih ili plastičnih daski za sečenje. Noževi mogu vrlo brzo da se istupe ako se koriste tvrde daske za sečenje od stakla, mermera ili granita.

Čišćenje u mašini za pranje posuđa je mnogo agresivnije od ručnog čišćenja. Spoljna ivica fine oštrice postaće blago savijena u mašini za pranje posuđa i izgubiće svoje optimalne performanse rezanja. Oštrice se može okrnjiti ako se koriste visoko koncentrovani deterdženti i ako su noževi dugo izloženi vrućoj pari. Stoga preporučujemo ručno čišćenje noževa pod mlazom vode mekom krpom i blagim deterdžentom. Pažljivo osušite noževe nakon čišćenja kako biste izbegli koroziju na sečivu.

Video: Kako voditi računa o nožu

Kao profesionalnom kuvaru, nož je pored ruku najbitnije oruđe koje imam. To znači da moram biti oprezan kada čistim nož. Noževe generalno možete prati u mašini za sudove, ali ja svoje noževe perem ručno, jer ne mogu biti siguran da li će ostati oštar ako slučajno udari u nešto metalno u mašini. Takođe, kada secem hranu koja je puna kiselina, kao npr. limun ili paradajz, odmah operem nož da bih izbegao potamljivanje čelika.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top