Oštrica i tipovi sečiva

Glatka ivica oštrice: Proizvodi za glatko i čisto zasecanje, bez komadanja hrane. Noževi sa glatkom ivicom oštrice su pogodni za sečenje čvrste i meke hrane.

Fleksibilno sečivo: Tanko, i visoko fleksibilno sečivo omogućava pecizno sečenje. Prilagođava se perfektno hrani koja se seče, što rezultira većom količinom isečenog mesa.

Zakrivljeno sečivo: Sa svojim zakrivljenim oblikom, ivica oštrice je duža od pravog noža. Ovo omogućava da se izvede isecanje. Promena hvata na nožu je izvodljiva i zato je potrebno manje napora, pošto ne morate da pomerate vaš zglob.

“Kullenschliff” nož: Udubljenja (jamice) stvaraju vazdušne džepove, čime sprečavaju tanke i meke parčiće da se lepe na sečivo, naročito kod masne hrane. Sa Kullenschliff-om, precizno navođenje omogućava tačno sečenje.

Nazubljene ivice: Nazubljena ili testerasta ivica. Hrana koja se seče sa ovim dizajnom oštrice prvo dolazi u kontakt sa štrčećim nazubima. Nazubljena oštrica omogućava lakše sečenje i parčanje čvrste i tvrde hrane.

Čišćenje

DICK proizvodi sa plastičnim drškama su otporni na temperature u mašini za pranje sudova. Tokom dužeg vremena korišćenja, može doći do promene intenziteta boje, pojave fleka i rđanja. Preporučujemo čišćenje svih kuvarskih noževa ručno. 

DICK noževi i čelik za oštrenje su pogodni za čišćenje u sterilizatorima do 130 stepeni Celzijusa. Ostaci visokokoncentrovanih perućih agenasa, ostavljanje alata u mašini za pranje sudova tokom dužeg vremena, kao i belanca od jajeta i ostaci od mesa, mogu prouzrokovati fleke na sečivu. Zbog toga preporučujemo čišćenje odmah, sa blago alklanim deterdžentom za pranje. Odložite noževe i čelik za oštrenje u odgovarajućim držačima noževa, koricama ili suvom mestu, ne bi li se izbeglo da sečiva međusobno dodiruju. 

Struktura materijala

Za DICK noževe koriste se isključivo čelična sečiva i plastični materijali koji su u skladu sa Evropskim zakonskim regulativama o hrani.

SerijaOdgovarajući čelikMaterijal drškeČvrstoća HRC
“1778”Dupli X VG12Nemačko drvo šljive61 stepen
“1893”VG-33PA61 stepen
“1905”X50CrMoV15POM56 stepeni
Premier “Svetski kuvar”X50CrMoV15CA56 stepeni
“Premijer Plus”X50CrMoV15POM56 stepeni
“Crveni Duh”X55CrMo14PP/TPE56 stepeni
“ActiveCut”X30Cr13PPO54 stepeni
“Superior”X50CrMo14POM56 stepeni
“ProDynamic”X50CrMo14PP56 stepeni
“ErgoGrip”X50CrMo14PA56 stepeni
“MasterGrip”X50CrMo14PA56 stepeni
“ExpertGrip”X50CrMo14PP/TPE56 stepeni
“SteriGrip”X50CrMo14PA sa metalnim jonima56 stepeni
“DetectoGrip”X50CrMo14PP56 stepeni

PA Poliamid 
POM Polioksimetilen
PPO Polifeniloksid
PP Polipropilen
CA Celulozaacetat

Tradicija kvaliteta

Friedr. Dick kompanija je osnovana u Eslingenu, Nemačkoj, 1778. godine, i još uvek je u porodičnom vlašnistvu posle više od 240 godina. Friedr. Dick je jedini proizvođač na svetskom nivou koji u ponudi ima kompletan spektar noževa, čelika za oštrenje, kao i pomoćnih sredstava za mesare i kuvare, pa i mašine za oštrenje. 

Bogat proizvodni opseg čini nas perfektnim sistemskim snabdevačem u domenu prehrambenih usluga, kao i u industrijama prerade.

Između ostalog, obezbeđujemo sofisticirani sistem prezentacije, sa namerom da unapredimo prodajnu kampanju naših mušterija. 

Preciznost perfekcije

Duga tradicija i mnogo godina iskustva stečenih proizvodnjom artikala za kuvare i mesare, pružaju mogućnost Friedr. Dick-u da kontinuirano razvija inovativne proizvode. Fidbek koji dobijamo od strane mušterija, naročito od krajnjih korisnika, u sprezi sa sopstvenim idejama, se pretvaraju u visokokvalitetan proizvod. Menadžment kvaliteta i procesna dokumentacija ispunjavaju zahteve prema DIN EN ISO 9001 i EMAS 2.

Frierd. Dick veruje u ekološki i etički odgovoran pristup kako bismo zaštitili životnu sredinu, kao i okruženje. Naši proizvodi imaju funkcionalnost prve klase, visoko su korisni i održivi profili. Naš cilj nije da proizvodimo u zemljama jeftine radne snage da bi nam proizvod bio jeftin. Naročito se oslanjamo na najsavremeniju tehnologiju u proizvodnji i zanatstke veštine tamo gde je potrebno i gde je odgovarajuće. Ovo smanjuje resurse i ekološko zagađenje. Ovo garantuje i najviši mogući kvalitet. 

Često postavljana pitanja

Očuvanje oštrice kada se nanese na materijal koji se seče predstavlja dužinu vremena tokom kog
nož ostaje oštar. Oštrina noža zavisi od nekoliko faktora, jedan od njih je ugao oštrenja (npr. 30 °).
Ugao ošenja je kompromis između stabilnosti (veliki ugao = stabilniji) i oštrine (mali ugao =
oštriji). Prekomerno mali ugao daje početni utisak velike oštrine, ali je oštrica preosetljiva. Ako je
ugao suviše tup, biće potrebna veća primena sile za precizno rezanje, a oštricu će biti teže ponovo
naoštriti.
Osnova za sečenje je takođe faktor, kao i pravilno rukovanje nožem (za sečenje kostiju, zrna voća
itd. nož nije prava oprema). Polirana oštrica, kao i kod naše PremierPlus serije, garantuje fin i
precizan rez pri primeni relativno malo sile. Struktura materijala koji se seče biće zadržana. Kao
rezultat poliranja, deo oštrice se uklanja, što daje poboljšanu oštrinu.
Naše stečeno iskustvo i stručnost, stalna razmena informacija sa našim kupcima, profesionalnim
kuvarima, ali I ambicioznim kuvarima amaterima, i na kraju, ali ne najmanje važno, zaposlenima u
kompaniji Friedrich Dick, koji svakodnevno rade sa svojim noževima, svakog dana su vaša
garancija najboljeg oštrenja i očuvanja oštrice.

Da.

Ovo se može desiti iz nekoliko razloga. Materijali za čišćenje u mašini za pranje sudova mogu
napasti čelik, što rezultira „filmom rđe“. Uzgred, voćne kiseline - posebno agrumi - takođe
napadaju čelik, što rezultira rupastom korozijom. Molimo vas da nož uvek perete ručno nakon
upotrebe.

Izbegavajte to da radite, jer mašine za pranje posuđa koriste vrlo agresivna sredstva za čišćenje koja
mogu napasti čelik. Zaostala para i vlaga kada je mašina zatvorena mogu rezultirati korozijom.
Mlaznice vode pod visokim pritiskom mogu lako otupiti fino naoštrenu oštricu noža. Najbolji način
je da nož očistite odmah nakon upotrebe krpom i blagom tečnošću za pranje.

Prema zvaničnim higijenskim zahtevima, nož treba čistiti na temperaturi od 82 ° C najmanje 3
sekunde. Što se tiče naših materijala, noževi se mogu prati na pari na temperaturi do 120 ° C.

Rokvel (Rockvell) je standardna međunarodna merna jedinica za tvrdoću tehničkih površina.
Skraćenica je HRc: HR označava Hardness Rockvell, c označava „konus“, jer se merenje zasniva na
dubini do koje dijamantski konus može prodreti. Ispitivanje tvrdoće vrši se uz pomoć dijamantskog
konusa od 120 °.

Da biste očuvali oštricu, noževe treba da oštri samo stručnjak – poput radnika u prodavnici gvožđa
specijalizovane za proizvode od čelika ili mesara. Nikada nemojte dozvoliti da vaše vrhunske
noževe oštri tocilo za noževe od vrata do vrata.

Za svaku radnu operaciju postoji nož koji se podudara - budući da se svaki radni korak razlikuje i
postavlja različite zahteve prema nožu. U našem priručniku za noževe naći ćete detaljna objašnjenja
o različitim vrstama noževa i njihovoj upotrebi. Link za Priručnik.

Ne.

Keramički noževi vrlo dugo zadržavaju početnu oštrinu, ali teško ih je ponovo naoštriti - to može
učiniti samo specijalna služba za oštrenje. Drugi problem je rizik od loma ili naprsnuća oštrice. Ako
keramički nož padne na zemlju, vrlo je verovatno da će se slomiti.

Ne - godinama smo se koncentrisali na pouzdane čelične noževe.

Korisnici imaju svoje preferencije - a ponekad postoje čak i regionalne razlike. Jedna osoba više
voli okruglu, druga ovalnu. Govoreći uopšteno, možemo napraviti sledeće razlike:
Okrugli: lagani čelik sa tačkastom površinom za oštrenje
Ovalni: kontakt na širokom području, daje brže i efikasnije rezultate oštrenja
Ravan: linearni kontakt, maksimalna efikasnost
Tetragonalni: kombinuje dva čelika za oštrenje u jednom

Za sve one kojima nedostaje prakse u ovoj oblasti, Friedrich Dick nudi proizvod Rapidni oštrač.
Ovom opremom ugao oštrenja određuje se unapred i lako je usmeriti nož. Samo provucite nož kroz
otvor za oštrenje i nož će vam začas postati oštar. Link za Rapid Steel

Naše zvanične dilere možete pronaći ovde.

Daske za rezanje od plastike ili drveta su najbolje. Tvrde površine poput stakla ili kamena mogu
skrenuti oštricu i brzo će je otupeti. Link za daske za rezanje

Savetovali bismo vam da osnovni asortiman noževa držite u svojoj kuhinji kako biste pokrili sve
glavne radnje za koje bi mogli biti potrebni. Detaljne informacije možete pronaći u našem
priručniku za noževe

Mi sami ne držimo kurseve oštrenja. Ali postoje brojni dobavljači specijalizovani za ovu oblast. Naš
priručnik za noževe daće vam kratak uvod u upotrebu priručnika za oštrenje čeličnih noževa .

Za domaću upotrebu preporučujemo čelik za grubo oštrenje. U domaćinstvu ne morate često oštriti
noževe, pa je efikasnije koristiti grubi čelik - finom čeliku bi trebalo predugo, a to bi predstavljalo
gubljenje vremena.

Ponovno oštrenje i popravka noževa mogu se brže i jeftinije obaviti u prodavnici gvožđa
specijalizovanoj za čeličnu robu. Ako mislite da postoji greška u materijalima ili proizvodnji, vratite
svoj nož Friedrich Dick svom prodavcu na dalje ispitivanje.

Proces kovanja rezultira time da se dobija kvalitetan čelik, tako da se čvrstina i efikasnost
konstrukcije izuzetno poboljšavaju. To posebno utiče na radni vek oštrice. Naši kovani noževi su
idealno uravnoteženi, što ih čini izuzetno prijatnim za rad.

Naši kovani noževi napravljeni su od jednog komada čelika. Nemaju šavove za zavarivanje, a
samim tim ni unapred određene tačke prekida. Štaviše, naši kovani noževi su idealno uravnoteženi,
sa težištem na podupiraču. Za proizvodnju se koriste vrhunski čelici koji garantuju dugi vek trajanja
noža.

1. Pre upotrebe stavite kamen za oštrenje u vodu na 5 do 10 minuta. Čim se više ne vide mehurići
vazduha, kamen je dovoljno zasićen.
2. Molimo vas da vodite računa da i dalje vlažite kamen vodom tokom oštrenja. Prašina koja se
prilikom oštrenja skine sa kamena treba da ostane na njemu i da formira mešavinu za oštrenje.
3. Uvek koristite naš kamen sa priloženim neklizajućim držačem.
4. Počnite prvo sa grublje, narandžaste strane kamena.
5. Oštricu povucite od tela i nazad prema sebi pod uglom od oko. 15 °, vršeći lagani pritisak na celu
površinu kamena. Počnite sa vrhom sečiva. Ponavljajte ovaj postupak dok se nož ne naoštri. Veoma
je važno stalno držati isti ugao između oštrice i kamena.
6. Za izuzetno finu i oštru oštricu ponovite ovaj postupak na finijoj, beloj strani kamena.
7. Na kraju obrišite kamen i pažljivo očistite nož, blagim sredstvom za čišćenje.
Zrno 360 (Grain 360) je pogodan za brušenje neravnina ili za ponovno oštrenje; zrno 1000 za
brušenje i poliranje.

Preporučujemo vam da koristite naše futrole za čuvanje noža. Možete koristiti i blokove za noževe.
U svakom slučaju, sečivo treba zaštititi. Link Skladište

Noževi se kod kuće mogu naoštriti tocilom do određenog stepena oštrine. Ovako možete više puta
vratiti oštrinu. Ali nakon određenog vremena nož treba naoštriti mašinom kako bi se vratila početna
oštrina i vratio idealan ugao oštrice.

Garancija na Friedr. Dick noževe je doživotna u pogledu kvaliteta ili nedostataka u toku
proizvodnje.

Različite boje drške pomažu u primeni HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) sistema i
sprečavanju unakrsne kontaminacije. Naravno, ovi šareni noževi takođe privlače pažnju u bilo kojoj
kuhinji i izuzetno su popularni.

Ovde saznajte više o HACCP sistemu. 

Kullenschliff treba da formira vazdušne džepove između oštrice i namirnica koji sprečavaju
lepljenje mekih tankih kriški (naročito masnih namirnica) za oštricu. Noževima sa Kullenschliffom
možete da isečete vrlo tanke kriške, kao što je poželjno sa šunkom ili lososom.

Kao rezultat jednostranog brušenja, materijal koji se seče je u kontaktu sa sečivom samo kratko
vreme. Kao rezultat, trenje materijala je smanjeno na minimum. Ovo je idealno ako želite da
napravite dugačak i uporan rez, kao za fino filetiranje ili rezanje ribe ili mesa. U ovom slučaju, ugao
prema materijalu koji sečete ne mora biti tako strm. Noževi Yanagiba i Deba imaju jednostrano
brušenje koje je pogodno samo za desnoruke (u Japanu su i danas sva levoruka deca uče da budu
desnoruka).

Uzmimo za primer naš troslojni čelični nož 1778. Bakin rđavi nož od ugljeničnog čelika i danas je u
stanju da seče - na prilično agresivan način. Noževi od ugljeničnog čelika danas se više ne koriste iz
higijenskih razloga (mogu razviti rđu koja utiče na ukus). Ali da bismo sačuvali korist ugljeničnog
čelika u performansama sečenja, postavili smo ultratanak sloj ovog materijala (duša sečiva) između
dva visokolegirana sloja otporna na rđu, koristeći sendvič postupak. Kao rezultat brušenja u obliku
slova V, agresivni sloj ugljeničnog čelika uspeva da preseče željeni materijal. Link do 1778. serije

Tradicionalno su se damaskus čelične oštrice postavljale zajedno i sklapale jedan sloj za drugim. U
to vreme to je bilo remek-delo kovačke umetnosti. Pomoću različitih materijala i danas je moguće
postići neverovatnu izdržljivost noža. Dok je u antici glavni cilj bio sprečavanje lomljenja krhkih
materijala (kao na primer mačeva), danas je glavna karakteristika damaskus čelika da se različita
svojstva različitih čelika povoljno kombinuju, što rezultira generalno izvanrednim očuvanjem
oštrice i moći sečenja. Link do serije iz 1893. godine

Ne. Zakovani noževi se uglavnom nalaze u kuhinji, ali ne moraju nužno biti noževi vrhunskog
kvaliteta ili izrađeni od kovanog čelika. Ova pretpostavka vraća se u prošlost, kada je pravljenje
drški podrazumevalo vešto zanatstvo, a to bi se izvodilo samo u slučaju noža trajne vrednosti.

Svi naši mesarski noževi i naši visokokvalitetni kuvarski noževi proizvode se u Nemačkoj. Serija
1905, međutim, razvijena je u partnerstvu sa drugom kompanijom iz razloga tehnološke
izvodljivosti. Međutim, tehnologija izrade drške nosi zašitni znak naše kompanije.

Površina za grubo oštrenje: za domaću upotrebu
Dijamant: dijamantska površina za vrlo visok nivo abrazije
Standard: visoka ablacija
Fino oštrenje površine: niska ablacija
Polirano: bez abrazije, samo za poliranje i prajmiranje oštrice.
U zavisnosti od grubosti ili finoće čelične površine za oštrenje, dobijate određeni stepen hrapavosti
površine oštrice. Ova veća ili manja hrapavost površine nastaje usled tragova naprezanja koje
ostavlja proces oštrenja. Kada je sečivo pravilno brušeno na čeliku, tragovi brušenja biće poprečni
na sečivu. Na samoj oštrici, gde se brazde sa obe strane spajaju, nastaje manje ili više izrazito
nazubljena i testerasta linija (u zavisnosti od stepena hrapavosti). Možete težiti maksimalnoj
glatkosti ove linije ili određenom stepenu hrapavosti - to zavisi od svrhe za koju je nož namenjen.
Zupčana oštrica olakšaće prodor u tvrdi materijal (poput kože voća i povrća, hleba, kore pečenog
mesa i tako dalje).

Tradicionalno, azijskim noževima nedostaje kontinuirani nosač jer se kraj sečiva takođe koristi u
dekorativne svrhe. Drugi razlog je težina. Noževi sa pola jastuka lakši su od onih sa potpunim
jastukom. Azijati obično ponovo bruse noževe koristeći uljni kamen, uzimajući oko 20 minuta za
svaki nož. Sa jastukom i bez mašina ovo bi bilo zaista teško izvodljivo.

Kuvarski noževi služe kao univerzalni noževi u kuhinji, omogućavajući vam rezanje na mnogo
različitih načina. Noževi za rezbarenje se koriste samo za nekoliko određenih rezova. Ovde je
najvažnije napraviti čistu, tanku krišku, obično kada seče kobasica ili meso. To zahteva tanji nož ili
tanji zadnji deo sečiva.

Tradicionalno, zakovice su podupirale kućište drške noža. Zbog intenzivnog rada na njihovoj
proizvodnji ovaj oblik prerade smatran je znakom kvaliteta. Zadržali smo ovu osobinu, iako danas -
iz razloga kvaliteta i još više higijenskih razloga - drške pridružujemo direktno nožu. U
proizvodima Friedrich Dick-a zakovice više nemaju nikakvu funkciju potpore.

Rastojanje između nazubljenih tačaka je već definisano. To znači da brusilica treba da ima idealno
prilagođen alat za brušenje, npr. peščara sa žlebovima koji su odgovarajuće pozicionirani. U
izuzetnim slučajevima nazubljenje mora biti uklonjeno, tj. potpuno brušeno i zamenjeno novom
nazubljenom ivicom.

Kovani noževi prepoznaju se po podupiraču (zadebljanje između sečiva i drške) - takođe generalno
po neprekidnom zatezanju u dršci. Evo saveta za vas - pokušajte disati na spoju sečiva i jastuka.
Ako se pojavi senka, oštrica je samo zavarena. Link priručnik za noževe

Nažalost, ne možemo da pružimo informacije o vašim antikvitetskim proizvodima. Stoga bismo
vam preporučili da se obratite kvalifikovanoj radnji za pitanja u vezi sa vrednošću ili Muzeju oštrica
u Solingenu za pitanja u vezi sa periodom proizvodnje ili opštim informacijama o vašem proizvodu.

Prvo treba da prijavite okolnosti prodavcu od kojeg ste kupili proizvod
Ako to nije moguće, pošaljite proizvod direktno na:
Friedr. Dick GmbH & Co. KG
Esslingerstr. 4-10
D-73777 Deizisau
Nemačka
Pošaljite nam i kratki opis vaše žalbe. Navođenje tačne adrese je neophodno.
Za informacije unapred kontaktirajte: mail@dick.de

Odgovor dugujemo svima koji su nas kontaktirali. Nažalost, nismo uvek u mogućnosti da
odgovorimo, jer bi tehničke greške u našem sistemu to mogle ometati.
Proverite da li ste ispravno napisali adresu e-pošte.
Ako radite sa filterom za neželjenu poštu ili dobavljačem filtera za neželjenu poštu, navedite našu
adresu e-pošte kao poznatog ili prihvaćenog pošiljaoca kako bi e-pošta prošla, posebno korisnici
AOL-a.
Proverite veličinu poštanskog sandučeta. Moguće je da nismo u mogućnosti da vam pošaljemo
traženu literaturu jer je kapacitet vašeg poštanskog sandučeta premali.

Edukativni tekstovi

Tipovi čelika za oštrenje 

Pravi čelik za oštrenje za svaku namenu   DICKčeliciza oštrenje dostupni su sa različitim tipovima. …

Read More →

Oblici čelika za oštrenje

Okrugli oblik: Mala ukupna težina i bez ivica koje mogu oštetiti oštricu, već samo određena kontaktna površina za nož.  …

Read More →

O alternativama

U zavisnosti od ličnih preferencija, za ponovno oštrenje možete koristiti čelik za oštrenje, kamen za oštrenje ili alternativni uređaj za oštrenje. …

Read More →

Naši čelici za oštrenje

Kako prepoznati …

Read More →

Koji čelik za oštrenje je pogodan za koju seriju noževa? 

Višestruki faktori su relevantni kada je u pitanju tačan odgovor na ovo pitanje. …

Read More →

Kako da naoštrim noževe na čeliku za oštrenje?

Postavite sečivo …

Read More →

Kako čistiti čelik za oštrenje

Da bismo mogli što duže da koristimo F. DICK čelik za oštrenje, najvažnije je pravilno i redovno čišćenje.  …

Read More →
Scroll to Top