Profesionalno oštrenje

Profesionalno oštrenje

Treba voditi računa o kvalitetnom posuđu i ono se mora redovno oštriti. Stalnim kontaktom sa hranom ili daskom za rezanje, čak i najbolji nož će nakon nekog vremena izgubiti oštrinu. Stoga je svakoj kuhinji potreban pristup dobrom alatu za oštrenje jer samo oštri noževi čine kuvanje zaista prijatnim. Friedr. Dick proizvodi čelike za brušenje i oštrenje od 1873. godine i još uvek je lider na tržištu u ovoj oblasti.

Naš savet: Oštrite noževe kao pravi profesionalac. Redovno koristite čelik za oštrenje, idealno pre ili posle svake upotrebe noža. Ne čekajte da postane tup.

 

 

 

Pravilna upotreba čelika za oštrenje: Da biste naoštrili nož, povucite oštricu nekoliko puta naizmenično levo i desno duž cele dužine čelika za oštrenje, obezbeđujući jednak broj poteza sa obe strane. Pomerite oštricu duž čelika za oštrenje pod uglom od 15-20°.

Čišćenje / skladištenje: Čišćenje čelika za oštrenje je neophodno i održava ga higijenski sterilnim i funkcionalnim. Nepravilno čišćenje može prouzrokovati rđu i selektivnu koroziju, što čak može naštetiti čeliku za oštrenje. Zbog toga preporučujemo upotrebu blagog sredstva za čišćenje i temeljito pranje čel ka za oštrenje vodom. Nakon čišćenja, potrebno ga je pažljivo obrisati mekom krpom koja se otire. Čelik za oštrenje treba čuvati na suvom mestu, najbolje u bloku Dick-noževa. Da bi sačuvali magnetizam čelika za oštrenje, ne smeju se naslanjati jedni na druge.

 

 

Rapidni čelični oštrač – alternativa oštrenju: Brzim i zakrivljenim potezom povucite nož kroz zazor u sredini jedinice za oštrenje. Ponovite nekoliko puta – imaćete oštar nož sa savršeno oblikovanim uglom. Jednostavno i sigurno oštrenje koje pruža idealnu oštricu.

Video: Kako naoštriti noževe

Najbitnija stvar za kuvara je oštar nož. Postoje razni načini da se osigurate da vaš nož ostane oštar. Najjednostavniji je da koristite čelik za oštrenje koji može imati grubu ili finu površinu. Ako je nož tup prvo uzmem grublji čelik za oštrenje i prevučem nož preko njega pod uglom od 15°. Zatim uzmem čelik za oštrenje sa finijom površinom da bih dobio finiju oštricu i ponovim postupak pod istim uglom od 15°. Ako niste spretni u ovome tu je Rapidni čelični oštrač. Ovde samo provučem nož kroz zazor 3 ili 4 puta gurajući ga otprilike do pola i provlačeći. Ako je oštrica skroz otupela tu je mašina koju mogu da iskoristim – RS 150 Duo od Dick-a. Na jednoj strani se nalaze točkovi dijamanata za oštrenje, a na drugoj keramički točkovi za brušenje. Kada uključim mašinu provučem nož 3 ili 4 puta vertikalno kroz točkove, a zatim ispoliram nož kroz keramičke točkove. Ovo nam daje svežu oštricu spremnu za rezanje.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top