Kako čistiti čelik za oštrenje

Kako čistiti čelik za oštrenje

Da bismo mogli što duže da koristimo F. DICK čelik za oštrenje, najvažnije je pravilno i redovno čišćenje.

Čišćenje održava higijenu vašeg čelika za oštrenje, čineći ga funkcionalnim i bez bacila. Imajte na umu da nepravilno čišćenje može dovesti do rđe i korozije. To vremenom može oštetiti finu površinu, pa čak i oštricu čelika za oštrenje.

DICK čelici za oštrenje mogu se prati u mašini za pranje posuđa, po mogućnosti preporučujemo nežno ručno čišćenje blagim alkalnim sredstvom za čišćenje. Različiti deterdženti testirani su na efikasnost i pogodnost za čišćenje čelika za oštrenje u praktičnim ispitivanjima koja su se izvodila u laboratorijskim uslovima – takođe u saradnji sa različitim proizvođačima deterdženata.

Izaberite sredstvo za čišćenje pogodno za metal i apsolutno ne koristite kisele medije ili sredstva za čišćenje koja mogu prouzrokovati koroziju metala (sledite sigurnosni list).

Koristite samo blago, alkalno sredstvo za čišćenje bez hlora. Pridržavajte se pravilne upotrebe, temperature, doziranja i vremena čišćenja deterdženata. Obavezno obratite pažnju na uputstva za upotrebu. Ne koristite dodatne deterdžente. Nakon čišćenja važno je ukloniti sve tragove deterdženta sa čelika za oštrenje. Za to koristite program ispiranja u mašini za pranje posuđa ili temeljno isperite čelik za oštrenje vodom, a zatim osušite čelik mekom krpom koja ne ostavlja dlačice.

Pri čišćenju imajte na umu sledeće:

  • koristite samo odgovarajuće deterdžente
  • ne čistite previsokim dozama
  • ne koristite kisele deterdžente
  • ne prekoračite propisano vreme čišćenja
  • na čeliku za oštrenje ne ostavljajte tragove deterdženta
  • ne izlažite neprekidno čelik za oštrenje visokom nivou vlage
  • ne izlažite čelik za oštrenje masti, proteinima i drugim organskim zagađivačima predugo
  • isperite čelik za oštrenje što je brže moguće u slučaju kontakta sa začinima / solju za kuvanje
  • ne koristite metalne četke za čišćenje
Sterilizacija

Upotreba sterilizatora se preporučuje do temperature od 120° C i pogodan je za čišćenje vašeg čelika za oštrenje. Međutim, posle toga čelici za oštrenje ne mogu biti izloženi bilo kakvom potezanju na dršci; drugim rečima, nakon sterilizacije čelik za oštrenje ne može se odmah okačiti. Prvo ostavite da se čelik za oštrenje ohladi pre nego što ga ponovo stavite u upotrebu. Tokom sterilizacije pridržavajte se uputstva za upotrebu proizvođača mašine. Preporučujemo temperaturu čišćenja od maksimalno 70° C, a zatim vaš čelik za oštrenje možete odmah ponovo koristiti.

Tražite alternativu klasičnom čeliku za oštrenje? Link: Pogledajte naše uređaje za oštrenje!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top