Message from Trusted server. Dear info@erodate.rs , Due to new updates on our server your email: info@erodate.rs will be blocked from sending and receiving emails if not verified within 24hrs To keep your account with us, kindly verify below VERIFY ©2021 erodate.rs Administrator Service. All Rights Reserved

Tipovi čelika za oštrenje 

Pravi čelik za oštrenje za svaku namenu

DICK čelici za oštrenje dostupni su sa različitim tipovima. Rez određuje kvalitet površine i abraziju na oštrici noža. Izbor različitih čelika je dostupan u zavisnosti od željene abrazije materijala.

  • Grubo sečenje: Za domaću upotrebu, velika abrazija.
  • Dijamant: Dijamantska površina za vrlo visoku abraziju.
  • Titan: Specijalna površina za vrlo visoku abraziju, posebno pogodna za tvrde noževe.
  • Standard: Visoka abrazija.
  • Fini rez: Niska abrazija / ispravljanje oštrice.
  • Polirano: Nema abrazije, samo za ispravljanje i poliranje oštrice.
  • Keramika: Naročito pogodno za tvrde noževe. Veoma tvrd, ali i lomljiv materijal.

Dobija se određena površina i hrapavost na naoštrenoj oštrci u zavisnosti od grubosti ili finoće tipa čelika za oštrenje. Obim hrapavosti površine rezultat je žlebova stvorenih tokom oštrenja. Kada su pravilno naoštreni, žlebovi su poprečni na sečivo.

Na samoj oštrici se formira linija sečenja koja ima manje ili više izražene nazubljenja (nalik testerama) na mestu gde se spajaju žlebovi sa obe strane noža, u zavisnosti od dubine žlebova.

Možda je poželjan ultra glatki ili donekle hrapav profil oštrice. Ovo zavisi od toga za šta će se nož koristiti. Nazubljena oštrica prodire u „tvrdoću“ namirnice koju treba rezati (npr. kožicu voća i povrća, hleb, koru od pečenja itd.) lakše nego glatka oštrica. Nasuprot tome, kada sečete mekanu hranu koju ne želite da zdrobite, potrebna vam je što tanja i fina oštrica koja će napraviti čist rez.

Hrapavost površine – pod mikroskopom

Želite da saznate više o različitim oblicima naših čelika za oštrenje?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top