Kako da naoštrim noževe na čeliku za oštrenje?

Kako da naoštrim noževe na čeliku za oštrenje?

Postavite sečivo noža pod uglom od 15-20° na čelik za oštrenje i pomerite sečivo naizmenično ulevo i udesno duž čelika. Važno je koristiti isti broj pokreta oštrenja na svakoj strani. Pokret oštrenja mora započeti krajem sečiva noža na vrhu čelika za oštrenje i voditi se u širokom luku, istovremeno primenjujući lagani pritisak kako bi se osiguralo da se završava vrhom noža blizu čelične drške za oštrenje.

Važno je da naizmenično menjate bočnu stranu noža koja dolazi u kontakt sa čelikom za oštrenje. Pri tome, imajte na umu da nikada ne pomerite jednu, a zatim drugu stranu noža nekoliko puta duž oštrog čelika. Prema drugoj strani noža formiraće se zakrivljeni prorez koji će ostati posle
poslednjeg pokreta oštrenja. Međutim, sa naizmeničnim oštrenjem (takođe poznatim kao navoj) formira se samo vrlo fino brušenje koja se uklanja savijanjem napred-nazad. Od vitalne je važnosti da primenite sve manji pritisak prema kraju naizmeničnog pokreta oštrenja kako biste osigurali da fino brušenje postaje sve slabije.

Naš savet: Ponovo izravnajte oštricu pre ili posle svake upotrebe uz često, kratko oštrenje. Ne čekajte dok ne osetite da performanse sečenja vašeg noža opadaju.

Video: Oštrenje čelikom za oštrenje

Koji čelik za oštrenje je za koju seriju noževa F. DICK najbolji? 

Link Objašnjenje o korišćenju naših čelika za oštrenje

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top